דלג לתוכן המרכזי
072-3944318

קילה במבוגרים

קילה (או בקע בלועזית), הוא מצב בו קיימת חולשה של דופן הבטן שגורמת לחדירת רקמות שומן דרך הדופן החלשה. לעיתים רבות הם יבלטו מתחת לעור וייראו כמו בליטה או כדור. בנוסף הם עלולים לגרום לאי נוחות ולכאב. במצב של ריקון מעיים, שיעול, הרמת משא כבד או עמידה ממושכת. בקעים קטנים לא מורגשים ולא גורמים לשום תחושת אי נוחות ואינם דורשים טיפול. אבל בקעים יותר גדולים מחייבים ניתוח משום שהם נוטים לגדול ולהיות חמורים יותר במשך הזמן. ניתוח של בקע או קילה, חייב להתבצע ע"י רופא כירורג מומחה בתחום עם ניסיון בניתוחי בקע- קילה.

מהו בקע (קילה) כלוא?

סיבוך של בקע עלול לגרום למצב של בקע כלוא, וזה עלול להיות מסכן חיים. בקע זה גורם לכך שחלק מהמעי נכלא בתוכו, וחלק זה עלול להפוך לנמק אם לא מבצעים ניתוח חירום ומחלצים אותו מיד, משום שהוא עלול לא לקבל אספקה של דם. מהבקע הזה אי אפשר להתעלם שכן הוא גורם לכאב רב, הופעה של אודם במקום בו הוא נמצא ורגישות. מלבד הבקע הכלוא יש עוד מספר בקעים כמו: בקע מפשעתי, בקע טבורי, בקע אפיגסטרי (בחלק העליון של הבטן).
בקע הוא מצב רפואי די שכיח, שהסובלים ממנו יופנו לפרוצדורה ניתוחית בהתאם למיקומו ולסוגו. בגישה הלפרוסקופית או בגישה הפתוחה, ואת ההחלטה הזו וגם את סוג ההרדמה המוצע יחליט רופא מומחה.

  • בקע טבורי- בקע זה עלול להיגרם על רקע של חולשה מולדת או מאמץ ממושך. נשים סובלות מבקע זה יותר מגברים בשל הריונות ועוד. הוא גם שכיח אצל אנשים שסובלים מעודף משקל , הסובלים מעצירות כרונית, חולי אסטמה ועוד.
  • בקע אפיגסטרי- זהו בקע שמקומו בחלק העליון של הבטן. ברוב המקרים מדובר בבקע קטן, והוא שכיח בקרב גברים בגילאים 20-50. למרות היותו קטן, ודווקא משום שכך, הוא עלול להתפתח לבקע כלוא ולכן הוא מחייב אבחנה וטיפול מידיים.
  • בקע מפשעתי- 2-3% מהגברים יסבלו מבקע זה. הוא נגרם בשל חולשה בתעלת המפשעה. למרות זאת גם נשים עלולות לסבול מהבקע הזה. בקע זה מחייב טיפול ניתוחי ומלווה באי נוחות וכאבים.

רופא מומחה לניתוחי קילה

כל ניתוח, גם הקטן שבהם, עלול להסתבך. לכן מומלץ במיוחד לאנשים מבוגרים עם מחלות רקע, לפנות לרופא כירורג מומחה לניתוחי קילה. יש שתי גישות ניתוחיות במקרה הזה. ראשית ניתוחי בקע מתבצעים בהרדמה אזורית או כללית. סוג ההרדמה נקבע עוד לפני הניתוח ובהתאם למצבו של המנותח, גילו ועוד. לפני הניתוח יחובר המנותח לאינפוזיה, באמצעותה הוא יקבל חומרי הרגעה להפחתת החרדה. ניתוח לפרוסקופי לתיקון קילה, מבוצע בהרדמה כללית. דרך כמה חתכים קטנים בדופן הבטן, יוחדרו כלי הניתוח והלפרוסקופ, אשר בקצהו מצלמה ארש יוחדר באזור הטבור. במהלך הניתוח צופה המנתח באזור הבקע מעל גבי צג המסייע לו באיתור אזור הבקע. לאחר איתורו, יופרד הבקע מהרקמות הסמוכות אליו ויוחזר למקומו הטבעי תרתי משמע. רקמת הגוף תגדל בהמשך מעל המהדקים הכירורגיים שקבעו את הבקע למקומו. לעיתים יתחיל ניתוח בקע בגישה הלפרוסקופית, ויהפוך לניתוח בגישה פתוחה, זאת בהתאם לממצאים ולשיקולו של הרופא המנתח. 

בחירת כירורג מנתח לניתוחי קילה

כאמור, מדובר בניתוח קילה שכיח, אבל יש לקחת בחשבון גם סיבוכים וסיכונים שיכולים להתעורר במהלך הניתוח. חשוב מאוד לבחור ברופא כירורג שמאחוריו ניסיון רב בניתוחי בקע. חשוב מאוד לעדכן אותו בכל פרט באשר לרקע הרפואי והבריאותי של המטופל, משום שזה עשוי לקבוע איזה סוג ניתוח לעשות, מהו סוג ההרדמה המומלץ ועוד. כ-5% מהמנותחים של ניתוחי קילה, נדרשים לניתוח חוזר משום שהבקע חזר.

קילה