אבנים בכיס המרה היא תופעה של היווצרות גושים בגדלים שונים (גודל של 1 ס"מ ועד 4-5 ס"מ). הגושים הללו מכונים אבנים בכיס המרה ומתחלקים לשני סוגים: כ- 60 % מהם נקראים אבני כולסטרול והשאר מכונים אבני פיגמנט. בנוזל המרה העובר בכיס המרה נמצאים כמה מרכיבים כמו פוספוליפדים, כולסטרול, ריכוז של חומצות שונות. הפרה באיזון בכל אחד מהמרכיבים הללו עלולה ליצור אבנים בכיס המרה. חשוב לציין שאבנים בכיס המרה אינן מופיעות דווקא אצל אנשים שצורכים כמויות גדולות של מאכלים עתירי כולסטרול אלא קיים כאן גם מרכיב גנטי משמעותי וגורמים נוספים שיכולים להוות גורמים להופעת אבנים בכיס המרה.
תסמינים
אבנים בכיס המרה יכולות לגרום לסיבוכים שונים כמו דלקת בכיס המרה או חסימה של דרכי המרה. אבן שחוסמת את דרכי המרה או את התעלה הציסטית שיוצאת מכיס המרה גורמת לעליה בלחץ שבתוך כיס המרה . התסמין הקליני העיקרי שמופיע במקרה זה הוא כאב בטן חזק שנמשך כמה שעות עד שנרגע בהדרגה. כאב שבא מדלקת בכיס המרה עלול להיות ממושך ביותר ומלווה בבחילות והקאות. כאבים אלו מופעים לרוב לאחר אכילת מאכלים שומניים או לאחר ארוחה גדולה בסיומו של צום ממושך. פעמים רבות הכאב מופיע כמה שעות לאחר שהולים לישון בלילה וטורד את מנוחת הלילה.
אבחנה
אבחנה של אבנים בכיס המרה הינה מדויקת ופשוטה. בדיקת אולטרה סאונד או צילום בטן יצביעו על הימצאותן של אבנים בכיס המרה. האבנים יוצרות צל אקוסטי שצורתו משתנה עם התנועות של המטופל. כיום האבחנה מדויקת מאוד וניתן לזהות אף אבנים שקוטרן אינו עולה על סנטימטר וחצי.
טיפול באבנים בכיס המרה
במקרים רבים מוצאים אבנים בכיס המרה אצל אנשים שלא חשו בתסמינים קליניים כלשהם. אבנים אלו מכונות: "אבני מרה שקטות". מחקרים מראים שאנשים שאינם סבלו מתסמינים קליניים , סביר להניח שלא יפתחו תסמינים או סיבוכים בהמשך. לכן, לרוב לא מומלץ לבצע ניתוח כריתת כיס המרה במקרים אלו. עם התקדמות הרפואה בשנים האחרונות, פותחה תרופה שממיסה את אבני המרה ללא צורך בניתוח כירורגי. התרופה אינה כלולה בסל התרופות ויעילה בעיקר במקרים של אבנים קטנות ביותר.
.