בקע הוא תופעה של מעבר אבר מסוימים מהמקום הטבעי שלו דרך מחיצה שרירית למקום אחר בגוף שאינו המיקום הטבעי של האבר. תיקון הבקע דרוש התערבות כירורגית – ביצוע ניתוח המכונה ניתוח שבר. הניתוח אינו נחשב לניתוח מסובך או מסוכן ומבוצע בהרדמה מקומית. ההחלמה מהניתוח אף היא לא ארוכה והמגבלה העיקרית לאחר הניתוח היא לא לשאת משאות כבדים בתקופה של כמה חודשים לאחר ביצוע הניתוח. בקע עלול לגרום לסיבוכים שונים כמו פגיעה בכלי דם או פגיעה בעצבים באזור , פגיעה בצינור הזרע אצל בנים וחזרה של הבקע.
קיימים כמה סוגי בקעים שמיקומים שונים בגוף. המיקום הנפוץ ביותר להיווצרות בקעים הוא אזור הבטן, באזור זה ישנה נטייה ללולאת המעי לגלוש ממקומה וליצור בקע . הדבר נובע מחולשה של שרירי בדופן הבטן. בקע זה יכול להיות בקע מפשעתי, בקע סרעפתי, בקע טבורי, בקע פוסט ניתוחי ובקע טבורי.
סוגי בקעים
- בקע סרעפתי- בקע הגורם לאברי חלל הבטן לעבור לחלל בית החזה. הבקע נגרם כתוצאה בפתח בסרעפת שמאפשר מעבר של אברי חלל הבטן כלפי מעלה. בקע סרעפתי הוא בקע נפוץ ביותר בקרב האוכלוסייה הבוגרת.
- בקע טבורי הוא בקע שגורם לאברים בבטן לגלוש החוצה כלפי העור. בקע זה מוצר כתוצאה מהריונות אצל נשים . ברפואה ישנה הבחנה בין שני סוגי בקעים- בקע מולד ובקע נרכש. בקע מולד הוא בקע בילודים ובקע נרכש הוא בקע במבוגרים. בקע טבורי בילודים מתרחש כאשר טבעת הטבור המתנתקת מחבל הטבור לאחר הלידה אינה נסגרת כפי שהיא אמורה להיסגר ואז התינוק יסבול מבקע טבורי. בקע טבורי אף נפוץ אצל מבוגרים בשל השמנת יתר ועומס על חלל הבטן שגורם לגלישת אברים או הריונות שגורמים ללחץ של העובר על חלל הבטן . התופעה גורמת לכאבים חזקים באזור הבטן שמחמיר בעת עמידה ממושכת או הרמת משא כבד..
- בקע מפשעתי- נפוץ מאוד אצל גברים . בבקע מפשעתי השכבה הפנימית של הבטן עוברת לאזור המפשעה וגורמת לנפיחות באזור. יש לבצע ניתוח לתיקון הבקע כדי למנוע נזק לאשכים אצל בנים ולשחלות אצל בנות.