דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

הרניה – כל מה שרצית לדעת

הרניה -  מה פורץ מגופי? ומה אני עושה עם זה?

הרניה היא  שם נרדף לבקע. הרניה היא פריצה של איברי הגוף הדוחפים את רקמות הגוף, הרצועות והשרירים השטחיים ובולטים אל מחוץ לגוף. הרנייה מתחלקת לכמה סוגים על פי האזור בו היא מתרחשת –

  • בקע מפשעתי
  • בקע ברום הבטן
  • בקע מותני או גבי
  • בקע פמורלי
  • בקע בצלקת
  • בקע פנימי

קיימים עוד מגוון סוגי בקעים. הנפוץ מכולם הוא הרניה מפשעתית.

מהם גורמי הסיכון להיווצרות הרניה?

הרניה מתרחשת לרוב על רקע גורמי סיכון שונים: השמנת יתר, היחלשות שרירי הבטן, ניתוח אזורי, עישון ועוד. ניתן לומר כי הרניה טבורית מתרחשת יותר בקרב נשים, על רקע לידות בעוד הרניה מפשעתית נפוצה יותר בקרב נשים על רקע מבנה האזור בו התפתחו האשכים בינקות.
כיצד נדע כי יש לנו הרניה?
הרניה מאופיינת בסימפטומים הבאים: כאבים בעוצמות שונות, בעיקר על רקע מאמץ, בליטה בדופן הבטן כאשר משתעלים או מתאמצים ונפיחות. ישנם מקרים כי האדם אינו מודע כלל להיווצרות הרניה בגופו ורק בבדיקה שגרתית אצל הרופא המטפל מתגלה הרניה. כאן יש לציין את חשיבות המודעות הגופנית לצורך גילוי מוקדם ושיפור איכות חיים.

לאחר האבחנה – מהן אופציות הטיפול הקיימות לגביי הרניה?
הרניה  תטופל לרוב באמצעות ניתוח. הניתוח מתחלק לשני סוגים: 1. ניתוח בגישה פתוחה. 2. ניתוח בגישה לפרוסקופית. ניתוח בגישה פתוחה מבוצע על ידי פתיחה האזור הפגוע, החדרת האיברים שפרצו חזרה למקומם הטבעי וסגירה של האזור. החסרונות בגישה זו הם צלקת ניתוחית מסיבית יותר והתאוששות מעט ארוכה יותר, אך היתרונות הם כי ניתן לבצע ניתוח זה בהרדמה מקומית או אפידורלית. הניתוח בגישה לפרוסקופית מבוצע על ידי החדרת מצלמה זעירה לתוך החלל הפגוע, וביצוע תיקון הרניה באמצעות רשת סינתטית. היתרונות הם צלקות מזעריות המאפשרות התאוששות מעט קלה יותר אך החסרון המשמעותי הוא כי ניתן לבצע ניתוח זה בהרדמה כללית בלבד.

הרניה – מודעות גופנית וטיפול ללא דיחוי הם שיאפשרו לך איכות חיים טובה יותר!