דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

אבנים בכיס מרה- איך זה קורה?

אבנים בכיס מרה

אבנים בכיס מרה- איך זה קורה?

כיס המרה נמצא סמוך לכבד, והוא משמש לאגירה של נוזלי המרה שהכבד מייצר. מכיס המרה מופרשים הנוזלים הללו אל המעי ותפקידם הוא לסייע בספיגה של מרכיבי מזון שונים ובעיקר שומנים. בנוסף מופרשים בתוכם גם תוצרי פירוק של תהליכים מטבוליים. כיס המרה בעצם אינו מייצר דבר, אלא שהוא משמש כ"פח איסוף". כאשר נוצר יש חוסר איזון במיצי המרה, בעיקר בשל שומנים וכולסטרול, יש משקעים שנשארים "בשק האיסוף" והם יכולים להיווצר גם בשל צבעי מרה וסידן. הם נותרים שם ובמשך הזמן עלולים להתגבש לאבנים.

מה שאנו קוראים- אבנים בכיס המרה. אבנים אלה עלולות לגרום לבעיות כמו דלקת בכיס המרה או בלבלב, צהבת ועוד. במקרים חמורים יהיה צורך אף בכריתה של כיס המרה או הלבלב. אבנים בכיס המרה עלולים לגרום לחסימה בדרכי המרה. בכ-60% מהמקרים, מדובר באבנים זעירות, שאינן גורמות לחסימה ואף המטופל לא יודע כלל על קיומן. במשך הזמן הן עשויות להתפרק ע"י מיצי המרה או להתמוסס במערכת העיכול, זאת מבלי לגרום כל נזק. קבוצת הסיכון של אנשים העלולים ללקות באבנים בכיס המרה הם אנשים בעלי משקל עודף, מי שיש במשפחתו הסובלים מכך, בעלי תזונה לקויה ואנשים מעל גיל 60. 

סימפטומים של אבנים בכיס מרה

סימפטומים של אבנים בכיס מרה, מופיעים רק כאשר מדובר באבנים גדולות, אשר כאמור עלולות לגרום לחסימה. הן עלולות להגיע לקוטר של כמה סנטימטרים ויש אנשים שהוציאו להם מכיס המרה אבנים בגודל של כדור גולף...

הסובלים מאבנים בכיס המרה עלולים להיתקף בכאבים כתוצאה מחסימת מוצא כיס המרה, מכאבים כרוניים בצד העליון הימני של הבטן כולל חוסר יכולת לאכול מאכלים שומניים וכאבים. אבנים בכיס המרה עלולות לגרום לדלקת בכיס המרה לדלקת לבלב (אשר זלגה מכיס המרה ונתקעה בפתח צינור הלבלב). הם עלולים לסבול מצהבת חסימתית וכן זיהום בכבד. להזנחה של אבנים בכיס המרה עלולים להיות סיבוכים בדרגות סיכון שונות.

במצב של חסימה התחלתית, ירגיש החולה כאב בצד ימין בחלק העליון של הבטן, זאת בעיקר לאחר ארוחה. יש מי שיסבול גם מבחילות והקאות, חוסר תיאבון והזעה מוגברת. חסימה חמורה של דרכי המרה מאופיינת בכאבים חזקים בבטן העליונה, סימנים ראשונים של צהבת. רגישות באזור כיס המרה, צמרמורת וחום עד 38 מעלות. בשלב השלישי עלולה להיווצר דלקת בכיס המרה או הלבלב שעלולה לגרום לכאבים חזקים בבטן העליונה בעיקר בזמן נשימה והתנפחות של כיס המרה וכן התפתחות צהבת. כיוון שלכיס המרה יש חלק גדול בתהליך העיכול, הסובלים מאבנים בכיס המרה מיד יחושו בכך עקב התכווצויות וכאבים. 

אבחון וניתוח של אבנים בכיס המרה?

הרופא אליו צריך לפנות במקרה של חשד לאבנים בכיס המרה, הוא כירורג מומחה שייעזר גם במכשיר אולטראסאונד כדי לאבחן קיומן של אבנים. הבדיקה אינה פולשנית ובאמצעותה ניתן להבחין גם באבנים וגם בכמות שלהן. ניתן אפילו להבין מה ההרכב שלהן וממה הן נוצרו. הסימפטומים של אבנים בכיס המרה מתאימים גם לבעיות אחרות, לכן נדרש אבחון באמצעות אולטראסאונד כדי לא להתבלבל ולאבחן הפרעה אחרת כמו למשל מחלת כיב. הטיפול באבנים בכיס המרה קשור לגודלן, אם הן זעירות ולא גורמות לנזק, אין צורך בניתוח ועושים אותו רק כאשר המצב מחמיר. ברוב המקרים ניתוח יפתור את הבעיה והחולה לא יסבול מכך יותר.

חשוב מאוד לפנות לרופא כירורג מומחה לניתוחי אבנים בכיס מרה. ישנן שתי גישות ניתוחיות: הגישה של הניתוח הפתוח, והגישה של ניתוח לפרוסקופיה בגישה זעיר-פולשנית. הכירורג הוא זה שימליץ לחולה על הניתוח המתאים עבורו.

אולי יעניין אותך גם: קילה