כיס מרה – מה חשוב לדעת?
כיס מרה ממוקם ליד הכבד, תפקידו להפריש נוזלים למעי בסיום ארוחה ועל ידי כך לסייע בספיגה של מזונות שונות אשר נכנסים לגופנו ובעיקר מזונות אשר מכילים שומנים. אומנם לכיס המרה ישנו תפקיד, כמו לשאר איברי גופנו, אבל בניגוד לאיברים רבים אחרים, ניתן לנהל חיים תקינים גם ללא כיס המרה. הבעיה הבריאותית הנפוצה ביותר אשר יכולה להוות את נחלתו של כיס מרה תבוא לידי ביטוי בדמותן של אבני כיס מרה.
אבני כיס מרה תהיינה עשויות ברוב המקרים מכולסטרול והיווצרותן תקרה ממשקעים אשר מקורם הוא חוסר איזון במיצי המרה – חשוב לציין, שגם אנשים אשר אין להם כולסטרול גבוה בדם, חשופים לאבני מרה העשויות מכולסטרול – אין קשר ישיר בין שני הדברים. התסמינים העיקריים של אבני כיס מרה יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושת כאב בצד העליון של הבטן, אך ישנם גם מקרים לגרימת סיבוכים כגון התקפים של עווית באזור כיס המרה – בגדול מדובר בתופעה בריאותית שאינה מסוכנת, אך מצריכה קבלת טיפול מידי.
הטיפול באבני כיס מרה
כאמור, הטיפול היעיל ביותר בנושא של אבני כיס מרה הוא כריתת כיס מרה – חשוב לציין, שניתוח הכריתה יתבצע בדרך כלל רק במקרים בהם אבני כיס המרה תגרומנה לתחושת כאב או לסיבוכים אחרים – ישנם מקרים בהם לא יתבצע כל טיפול.
מי שחווה תסמינים או שיש אצלו חשד להימצאותן של אבני כיס מרה, יפנה לרופא מומחה בתחום – הרופא יערוך בדיקות כגון בדיקת אולטרסאונד או CT. במקרים בהם הממצאים יעידו על אבנים בכיס מרה – ישנן 2 פעולות בהן הרופא יוכל לנקוט: ריסוק אבני כיס המרה – לא נהוג להשתמש בשיטת טיפול זאת מכיוון שלאבנים יש נטייה לצמוח שוב. הפעולה הנוספת היא כריתת כיס המרה – זאת השיטה בה הרופא ככל הנראה ינקוט בכדי לטפל בתופעה מהשורש. הניתוח יסייע בטיפול בתופעה – הסיכוי שהמטופל ימשיך לסבול מהסימפטומים גם אחרי ניתוח הכריתה הוא אומנם קיים אך הסיכוי לכך הינו נמוך מאוד.
כאמור, אדם יכול לנהל חיים שלמים ובריאים גם ללא כיס מרה – יחד עם זאת, ברוב המקרים ניתוח להסרת כיס מרה, מתבצע אך ורק במקרים בהם הסובלים מאבנים בכיס מרה, חשים בתסמינים שונים אשר מפריעים להם או שהאבחונים המבוצעים מצביעים על סיבוכים שונים – רופא מקצועי ומנוסה בתחום ידע לבצע אבחון ולקבל את ההחלטות הנכונות.