קילה אצל גברים
קילה שקרוי גם בקע או הרניה, שכיח יותר אצל גברים (למרות שהוא יכול להוות גם את נחלתן של נשים) מצב זה מלווה בכאב באזור של המפשעה – במקרים של הרניה הכאב מורגש יותר בעת שיעול או הרמה של משאות כבדים. מדובר בתופעה אשר מחייבת פנייה לקבלה של טיפול רפואי – כאשר התופעה מוזנחת ואותו אדם הסובל ממצב של קילה, לא פונה לקבל טיפול מצב זה עלול להחמיר ובמצבים קשים במיוחד קילה אף עלול לסכן חיים. ישנם מספר תסמינים אשר אמורים להוות אזהרה על קיומו של בקע – מה שיחייב פנייה לטיפול בנושא. בין התסמינים הללו כאמור, כאבים באזור המפשעה, בליטה חשודה באותו האזור, אי נוחות וצריבות – כאמור, כל מי שחש תסמינים אלו או אפילו רק חלק מהם, חשוב מאוד שיפנה לאבחון, בדיקה ולקבלת טיפול ייעודי.
קילה – הגורמים למצב זה
אחד הגורמים למצב של קילה הוא לחץ על הבטן – לדוגמא, אנשים אשר מרימים משאות כבדים חשופים יותר לתופעה הזאת. ישנם אנשים אשר נולדים עם קיר בטן חלש יחסית וגם הם חשופים באופן מיוחד למצב של קילה. גם מצב של עודף משקל יכול להוות כגורם להיווצרות של קילה. כאמור, חשוב לציים שבמקרים בהם קילה יטופל בזמן ובצורה נכונה, החולה יוכל לחזור לחיי השגרה שלו בתוך פרק זמן קצר – כך שחשוב כמובן להיזהר ולהימנע ממצב זה אבל גם אם הוא קורה, יש דרך לטפל בו.
אבחון וטיפול במצב של קילה
קילה יוכל להיות מאובחן על ידי רופא מומחה באמצעות בדיקה פשוטה יחסית – כל שצריך לעשות בכדי לקבוע שאכן מדובר במצב של קילה זה פשוט להרגיש את הבליטה בבטן התחתונה. כמובן, שישנם כלים כמו בדיקת אולטרסאונד בהם נעשה שימוש במצבים בהם קשה לאתר את הקילה או שיש צורך לאושש שאכן זה המצב. מי שאובחן אצלו בקע מפשעתי, יועבר ברוב המקרים לטיפול מיידי – אלא אם מדובר במצב התחלתי אשר אינו מסכן את החולה. ברוב המקרים צורת הטיפול במצב זה היא על בהליך ניתוחי – קיימים שני סוגי ניתוחים אשר נחשבים ליעילים למצב שכזה – ניתוח פתוח וניתוח לפרוסקופי – הרופא יחליט על סוג הניתוח המתאים יותר בהתאם למצבו של המטופל – כעיקרון הניתוח הלפרוסקופי הוא ניתוח יותר חדשני ופחות מורכב, אך לא תמיד מתאפשר לבצע אותו במצב של קילה.