דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

כיצד מטפלים במצבים של קילה

 

מהו קילה וכיצד מטפלים בו

 

בניגוד להנחה הרווחת בקרב ציבור גדול, קילה הינה תופעה שיכולה להופיע אצל ילדים, ואנשים צעירים בכלל. הרבה פעמים, התופעה יכולה להופיע אצל אנשים צעירים, כתוצאה מהרמת דברים כבדים במשך תקופה ממושכת. המושג "קילה", שהוא גם מכונה "בקע", "שבר" ו"הרניה", הינו מצב רפואי שבו איבר או איברים פנימיים, בד"כ, המעי הדק, פורצים דרך הסרעפת, או מתוך הדופן הבטן החוצה, וגורמים לסיבוכים, או לתופעות שונות. במקרים רבים, סיבוך של הקילה, עלול לסכן את בריאותו ואף את חייו של החולה. ההחלטה האם ומתי לנתח, נתונה בידיו של הרופא המטפל, והיא נעשית בהתאם למספר שיקולים. 

 

ישנם מספר סוגים של קילה. הסוג הנפוץ ביותר, הוא הבקע המפשעתי, שמאד אופייני אצל גברים ואצל ילדים זכרים. הוא בעיקר מתבטא באיזור האשכים, או כבליטה במפשעות. סוג נוסף נפוץ, הוא הבקע הסרעפתי. מדובר בבקע שלא ניתן לראותו אותו, אך הוא אחראי על התפתחות של צרבות ושל דלקות הוושט. סוגים נוספים, המוכרים לציבור, הם קילה ונטלי, ירבי (פמורלי) וטבורי. הסוגים הנוספים, פחות מוכרים. ניתן לטפל בסוגי הקילה השונים, בדרכים ובשיטות רפואיות קונבנציונאליות מוכרות, אך גם בשיטות מודרניות, שבשנים האחרונות הוכיחו את היעילות שלהן בכמה היבטים.

 

כיצד מאבחנים אם אדם סובל מקילה

 

כאשר אדם חושד שנוצר אצלו קילה, עליו לפנות מייד לרופא המשפחה לבירור הנושא.

ישנם בקעים שניתן לאבחן אותם בקלות, לפעמים גם באופן עצמאי. אבל גם אם אדם מצליח לאבחן את המחלה בכוחות עצמו, עליו להגיע לרופאו, כדי לעבור אבחון ע"י גורם מקצועי, וגם כדי לקבל ייעוץ כיצד לטפל בקילה עצמו. למשל, בקע טבורי, הינו בקע אשר ניתן לראות במהלך בדיקה שטחית באופן מיידי. הוא נראה כמו בליטה בגודל משתנה שיכולה לנוע בין 1 ס"מ עד ל-15 ס"מ באזור הטבור. להבדיל מהבקע הטבורי, קיימים סוגים אחרים של קילה, שאינם ברורים מהרגע הראשון ושלא ניתן לאבחן אותם באופן מיידי.

 

למשל, בקע מפשעתי, הוא בקע כשהוא אינו גדול, לעיתים, נוצר קושי להבחין בו. מכיוון שכך, חשוב לגלות רגישות ולשים לב לסימנים שונים, כמו נפיחות, או, התפתחות של בליטה באזור המשפעת אצל נשים. אצל גברים, ניתן יהיה לבחון בסימנים אלו בחלקו העליון של שק האשכים. סימן של קילה אצל גברים או נשים, מתבטא בתחושה של כאב בעת הרמת משקל, שיעול, או בעת מאמץ. כאשר אדם מגלה בליטה דומה בסימניה לבליטות שתוארו כאן, עליו לגשת ללא דיחוי לבדיקה אצל רופא. אמנם, לא בכל מצב של קילה חייבים לטפל, אך לקיים התייעצות עם רופא המתמחה בתחום, חייבים בכל מקרה. כאשר הרופא מחליט להפנות את החולה להתערבות כירורגית, רצוי שתדעו שהדרכים החדשניות בטיפול בקילה, הינן יעילות ואינן מסבות כאב, או אי נוחות למטופלים.