סרטן המעי הגס – מידע רלוונטי וחשוב
כידוע, גידולים במעי הגס הם מבין הגידולים השכיחים ביותר בחברה המערבית הן בקרב נשים והן בקרב גברים. מעבר לכך שבמקרים רבים הגידולים הללו מתגלים בשלב מאוחר יחסית (ולכן רצוי לבצע בדיקות סדירות מעל גיל 50), קיים גם קשר בין מחלות עיכול המעורבות בדלקת לבין סרטן המעי הגס, ולמעשה הסיכוי של מי שחולה במחלות אלו לפתח את סרטן המעי הגס גדול פי 2 עד 6!
החדשות הטובות הן שאם בעבר היה קשה יחסית לאבחן את סרטן המעי הגס אצל מי שקיימת אצלו מחלה דלקתית, כיום המצב הרבה יותר טוב ובמקרים רבים הסרת נגעים מוקדמים אפשרית כמו אצל שאר האוכלוסייה.
שתי המחלות הקונקרטיות עליהן נדבר הן קוליטיס וקרוהן.
קוליטיס
קוליטיס היא מחלה בה קיימים חלקים "מודלקים" ברירת הרחם, וספציפית באזור המעי הגס (החל מהרקטום ופנימה). במקרה של קוליטיס, יש רצף דלקתי אחיד ללא מקטעים בריאים בתוכו. ההשערה היא כי קיימות סיבות גנטיות וסביבתיות למחלה.
שתי האוכלוסיות בהן המחלה נפוצה במיוחד הן האוכלוסייה הצעירה (מגיל העשרה ועד גיל 30) ובני הגיל השלישי. הסימפטומים הנפוצים כוללים שלשולים מרובים (אפילו 20 פעם ומעלה) או דחיפות ביציאות (גם בלילה), חום, כאבים ואי נוחות בבטן, עייפות, חולשה וכמובן סימני דלקת גבוהים.
הטיפול המערבי במחלה דומה לטיפול במחלת הקרוהן וקיימות תרופות ספציפיות להורדת הדלקת, אך לחולים מומלץ לשלב גם טיפול טבעי כחלק מהטיפול בקוליטיס. במקרים קיצונים ייתכן גם טיפול בחוקנים או נרות, או מתן הזנה ותרופות דרך הוריד במסגרת אשפוז.
במקרים בהם הטיפול התרופתי לא עוזר, ייתכן וחלקים מהמעי הגס או אפילו כולו יוסרו בניתוח.
ככל שמחלת הקוליטיס חמורה יותר והדלקת נמשכת לאורך זמן, כך הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס גדל. רמת הסיכון תלויה גם בחלק המעורב במחלה: מחלה באזור הרקטום (מכונה פרוקטיטיס) אינה מעלה את הסיכון באופן משמעותי, אך אם החלק השמאלי של המעי הגס (החלק הדיסטלי), מעורב במחלה, הסיכוי כבר גבוה יותר, ואם כל המעי מעורב במחלה (מכונה פנקוליטיס), הסיכוי גבוה אף יותר.
מהי מחלת הקרוהן?
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית אוטו-אימונית, כלומר, מחלה שבה תאי הגוף תוקפים את הגוף עצמו. למרות שחלק מהסיבות למחלה הן תורשתיות, תיתכן גם השפעה סביבתית, ובכלל זאת מתח נפשי ואורח חיים אינטנסיבי.
אצל כל אחד המחלה עשויה להתבטא באופן אחר מהסיבה הפשוטה שהיא מופיעה באזורים שונים במערכת העיכול, החל מחלל הפה ועד לפי הטבעת, כאשר המקטעים החולים והבריאים אינם בהכרח צמודים זה לזה. אם יותר משליש מהמעי הגס נמצא באזור הבעייתי, קיים סיכון מוגבר לסרטן.
הסימפטומים הנפוצים של המחלה הם כאבי בטן, שלשולים, אובדן משקל, נוקשות בבטן, חולשה וחוסר תאבון. סימפטומים שאינם חולפים כמו עצירות בחילות והקאות דורשים בדיקת קולונוסקופיה או בדיקות דם מכיוון שיתכן וקיימת עצירות במעי.
הרפואה המערבית מטפלת במחלה באמצעות תרופות הנוגדות את הדלקת, סטרואידים, אנטיביוטיקה ותרופות אחרות המדכאות את מערכת החיסון, ולכן קיימות לא מעט תופעות לוואי המחלישות את החולה. במקרים קיצונים ייתן ויהיה צורך לקטוע את האזור הנגוע, אבל גם אז לא מובטחת החלמה מוחלטת.
טיפול משלים
ישנו גם טיפול משלים לקרוהן וקוליטיס המבוסס על הרפואה הסינית, המאפשר לטפל הן בפן הגופני והן בפן הנפשי של המחלה. הטיפול מתבסס על שימוש בצמחי מרפא, דיקור סיני ושינוי תזונתי.
יש להדגיש כי מדובר בטיפול משלים וכי רפואה משולבת (אינטגרטיבית) המבוססת גם על טיפול מערבי היא בדרך כלל בעלת התוצאות הטובות ביותר.