מהו בקע טבורי?
בקע טבורי הוא מצב, כאשר קרום הבטן הנקרא גם (צפק) ואיברים פנימיים (מעי) אינם נמצאים במקומם הטבעי. כאשר יש נקודה חלשה בדופן של הבטן, בטבור, הם יוצרים שק שנקרא "שק השבר". כל זאת נובע מהיחלשות של דופן הבטן וזו יכולה להיות נרכשת, מולדת או לאחר לידה. היחלשות של דופן הבטן יכולה להתרחש על רקע של הריונות ולידות רבים, כמו גם מחלות אשר מחלישות את הרקמות, עבודה פיזית מאומצת, עצירות, שיעול כרוני ועוד. בטן טבורי מולד, נגרם לאחר נשירת הטבור, בעקבות התאחות בלתי תקינה של האזור. לעובר יש מסביב לטבור מעין טבעת המקיפה את הטבור דרכה יותר חבל הטבור. הטבעת הזו אמורה להתאחות ולהיסגר אחרי לידה, אבל כאמור יש מצבים בהם נולדים תינוקות הסובלים מבקע טבורי בו הקרום –הצפק בולט דרך הטבור ואינו נסגר. יש מצב חמור בו איברים פנימיים של תוכן הבטן, עלולים לזלוג החוצה. לעומת זאת בקע טבורי נרכש, מופיע בגיל יותר מבוגר, כאמור גם בשל מאמץ גופני פתאומי.
מהו בקע טבורי כלוא?
יש מצב בו, חלק מהמעי נכלא בתוך שק השבר והמצב הזה נקרא "בקע טבורי כלוא". זהו מצב הדורש ניתוח מידי הסיבה לכך היא שהמעי הכלוא עלול להפוך לנמק, עד לסכנת חיים. בקע רגיל שאיננו כלוא, איננו מסוכן גם לא חייבים לנתח אותו. אלא אם כן, הוא הופך לבקע כלוא וזה מצב שקורה. לכן ההמלצה היא בדרך כלל לפנות לרופא כירורג מומחה בניתוחי בקע, אשר ינתח אותו לפני שהוא יהיה מסוכן. בקע טבורי תופח במשך הזמן ועלול לקבל ממדים מפלצתיים. בדרך כלל לסובלים מבקע טבורי, יש נפיחות בטבור והם חשים כאב בזמן מאמץ גופני כלשהו. בדרך כלל כאשר שוכבים, לא חשים כל כאב.
בקע טבורי בהריון
כיוון שבקע טבורי נגרם עקב היחלשות דופן הבטן, סובלות מכך נשים הרות רבות. האבחון של בקע טבורי נעשה בשליש השני של ההיריון. אבחון של בקע טבורי לפני היריון דורש ניתוח, שכן המצב עלול להחמיר בזמן ההיריון. אין לכך ל השפעה על מהלך היריון תקין או על פוריות. את הניתוח לתיקון הבקע אחרי ההיריון מומלץ לעשות כחצי שנה לאחר הלידה. בקע כלוא כמעט ולא קיים בזמן היריון וזהו מצב נדיר מאוד.
ניתוח של בקע טבורי
ניתוח בקע טבורי, מחייב פנייה לרופא כירורג מומחה בתחום ניתוחי בקע טבורי. יש אנשים שחיים שנים ארוכות עם בקע טבורי ולא עושים ניתוח, ויש כאלה שעוברים ניתוח בגלל כאבים או בגלל אסתטיקה. יש בקע טבורי שהוא לעתים מכוער ובולט, ואנשים רוצים להתפטר ממנו. בקע טבורי כלוא כאמור חייבים לנתח מידי, וכדי למנוע מצב של בקע כלוא יש המבקשים לעשות ניתוח מראש. בקע שתפח במשך השנים, עלול לגרום לכאבים ולאי נוחות ולכן אנשים יבקשו לעשות ניתוח. כאמור מצב של בקט כלוא הוא מצב מסוכן מאוד, האיבר הכלוא בתוך שק השבר לא מקבל אספקה של דם והוא מצב מסכן חיים הדורש ניתוח חירום מידי. בקע כלוא מלווה בתסמינים של בחילות, עצירות, הקאות והתנפחות באזור הטבור.
מהם הטיפולים לבקע טבורי?
בקע טבורי עלול להופיע גם אצל ילדים קטנים. מומלץ אבחן זאת בביקור אצל רופא כירורג מומחה לניתוחי בקע טבורי. לגוף אין שום יכולת לתקן מצב של בקע טבורי וזה מחייב ניתוח. יש העושים שימוש בחגורות בטן, בעיקר אנשים מבוגרים שאי אפשר לנתח אותם, וגם השימוש הזה מחייב אישור ובדיקה של כירורג. הן מכניסות את הבליטה פנימה, אבל שיטת טיפול זו אינה מומלצת וניתוח הוא הפתרון לתופעה של בקע סרעפתי.
לאנשים שיש בקע טבורי וניתן לנתח אותם, זהו הפתרון הכי נכון עבורם, בעיקר אלה שהבקע שלהם גדל ותופח ועלול להפוך להפרעה של ממש בתפקוד וכן חלילה להפוך, לבקע כלוא. מומלץ לא לדחות את הניתוח בעיקר אצל מבוגרים, גם כדי שלא יתפתחו בעיות בריאות נוספות שימנעו את היכולת לעבור את ניתוח הבקע.
ניתוח בקע טבורי אצל מי?
ניתוח בקע טבורי, הוא בתחום הטיפול הכירורגי של כירורג מומחה לניתוחי בקע, ועדיף עם ניסיון של ניתוחי בקע טבורי. הניתוחים היום הם בעיקר לפרוסקופיים ויש שעושים ניתוח פתוח קלאסי. בדרך כלל מנתח רב ניסיון יוכל להמליץ על שיטת הניתוח האופטימלית עבור החולה. אם יש מחלות רקע, יש להיבדק אצל רופא כירורג, שישקול את כל הנתונים ויקבל החלטה נכונה בין שתי השיטות הנהוגות היום בניתוח. השיטה הפתוחה היא הגישה הקלאסית והגישה הלפרוסקופית היא גישה זעיר פולשנית. שתיהן מבקשות לתקן את הבקע, באופן בו הם שותלים רשת סינטטית המיועדת לתמוך בדופן הבטן ולמנוע היחלשות שלה ומאידך גם היווצרות בקע טבורי, שחלילה עלול להפוך לבקע כלוא.
אולי יעניין אותך גם: בקע