דלג לתוכן המרכזי
#פרופ' ללצ'וק יצא לגמלאות.
תודה למטופלי במהלך כל השנים.

ניתוח בקע מפשעתי - עוד על הניתוח

בקע מפשעתי הנו סוג מסוים של בקע הקרוי גם קילה או הרניה, מבין כל סוגי הבקעים הקיימים, הוא הכי נפוץ. זה יכול להיות בקע מפשעתי נרכש או מולד, ישיר או לא, דו צדדי או חד צדדי והוא יכול להיווצר אצל בני כל הגילאים ובקרב גברים ונשים. יש סיבות רבות להיווצרותו של בקע כזה ולכן מנעד העלולים לחלות בו הוא רחב. 

Processus Vaginalis זהו שמה של תעלה, שאמורה אצל כל עובר להיסגר סמוך ללידה. אם היא לא נסגרת, עלול להיווצר בקע מפשעתי משום שדרכה, חודרים איברי בטן וגם אל המפשעה. בקעים נוספים שאינם מולדים נחלקים לבקעים ישירים ובלתי ישירים. שום חגורת בטן או תמיכה, אינם יכולים לפתור בעיה של בקע מפשעתי מלבד ניתוח.

ניתוח בקע מפשעתי חוזר

בקע מפשעתי חוזר עלול להופיע החל משבועות ועד שנים לאחר ניתוח הבקע הראשון.  הסיכוי להישנות בקע מפשעתי הוא כ- 0.5% ועד 20%. 25% ממקרי הבקע החוזר יתרחשו בתוך שנה מהניתוח הראשון. רוב המקרים קשורים בשיטה בה נותח המטופל. 25% ממקרי ההישנות של בקע מפשעתי חוזר, יתקיימו תוך 5 שנים. 

בקע מפשעתי חוזר עלול להיווצר גם לאחר ניתוח לכריתת התוספתן או להסרת כיס מרה. יש גם בקע שעלול להיווצר על גבי צלקת של ניתוח והוא נקרא בעגה הרפואית "בקע ונטרלי". גם ניתוח בקע חוזר מהווה אתגר עבור רופא הכירורג שמבצע אותו. כאשר מדובר על בקע הנוצר על צלקת, הוא עלול להיות גדול יותר. שיטת הניתוח של בקע כזה אינה שונה מכל ניתוח בקע, אבל רופא כירורג מיומן עלול לזהות את הכשלים שגרמו להישנות הבקע באותו מקום. כדי שזה לא יקרה שוב, מומלץ לפנות לכירורג מומחה לניתוח בקע מפשעתי. מלבד הסיבות לעיל, ישנן סיבות נוספות שבגללן עלול הבקע לחזור וזה קשור בסוג הניתוח שבוצע, בשיטה, בסוג הבקע ובמצבו של המטופל. זיהום פצע הניתוח הראשון, השמנת יתר, מחלת כליות, סוכרת, טיפול בסטרואידים, עישון ועוד.

תסמינים של בקע מפשעתי

הפעולה הראשונה שיעשה רופא כירורג מומחה לבקע מפשעתי, זה למשש את אזור המפשעה. בבדיקה המטופל מתבקש לעמוד ולהשתעל. בזמן שיעול ניכר מאמץ רב באזור והבקע גדל ובולט. אם לא ניתן לראות את הבקע יבצע הכירורג המומחה בדיקת מישוש ידנית. יש לומר כי אם לבקע המפשעתי אין תסמינים מטרידים, ניתן גם להתעלם ממנו ולא לעשות מאוד, אבל אם הוא כואב או מפריע לאדם, יש לשקול פניה לרופא מנתח הבקיא בניתוחי בקע מפשעתי. הסיבה לכך שחשוב לבחור ברופא מומחה היא, שאחוז ניכר מהניתוחים לא מצליחים, ובדיוק בגלל סיבה זו מופיע שוב בקע. יש חשיבות לשיטה ולמיומנות של הרופא בניתוחי בקע מפשעתי. בקע מפשעתי כלוא, הוא מצב המחייב גישה ניתוחית ואי אפשר לפתור אותו בשום צורה. קיימות טכניקות רבות של ניתוח בקע מפשעתי, מה שמצביע על כך שיש דרכים רבות לנסות ולפתור את הבעיה, אך כאמור לא כולן מוצלחות. החשיבות הכי גדולה היא בחירת מנתח מומחה לנושא.

בקע מפשעתי: תסימינים

  • נפיחות באזור המפשעה.
  • תחושה של מלאות באזור המפשעה.
  • כאבים באזור המפשעה עם הקרנה לאזור שק האשכים.
  • נמק של המעי או חסימה עלולים להעיד על בקע מפשעתי.
  • בליטה של הבקע בזמן שיעול.

כאמור יש אנשים שיש להם בקע מפשעתי נסבל ובלתי מטריד, אבל יש שסובלים מכאבים ומתחושת אי נוחות והם, חייבים לאתר רופא כירורג מומחה ומיומן בניתוחי בקע שגם יכול לגרום לכך, שהבקע לא יופיע שוב.

אולי יעניין אותך גם: אבנים בכיס המרה

ניתוח בקע מפשעתי